Objavljeno
  • Većina psihoterapeuta ne propisuje lekove

Psihoterapeuti su najčešće psiholozi. Oni su pored studija psihologije završli i edukaciju iz nekog psihoterapijskog modaliteta. Psiholozi, kao i zanimanja drugih društvenih usmerenja, ne mogu da propisuju lekove. To pravo imaju psihijatri koji su prvo završili medicinski fakultet, a potom specijalizaciju iz psihijatrije i edukaciju iz psihoterapije. Dakle, same studije psihologije ili medicine nisu dovoljne da bi neko odmah dobio zvanje psihoterapeuta. Za to je neophodna i dodatna edukacija iz psihoterapije. Većina psihoterapeuta ne propisuje lekove, a ukoliko vam je ta informacija važna uvek možete da proverite sa izabranim psihoterapeutom da li ima ovlašćenja za to.

  • Nije potrebno da imate dijagnozu da biste išli na terapiju

Dovoljno je da brinete o sebi i svom mentalnom zdravlju. Dovoljno je da imate svest o tome da neke probleme ne možete da rešite sami ili uz pomoć bliskih ljudi, već da vam je potreban razgovor sa stručnom osobom. Danas se predrasuda ,,nisam lud/a da idem na terapiju“ sve više menja i ljudi dolaze na terapiju ne zato što su ,,ludi“, već zato što brinu o svom mentalnom zdravlju. Baš kao što biste otišli kod stomatologa kad vas zaboli zub, kardiologa kad osećate da vam srce uzbrzano lupa, ginekologa ili urologa na redovan godišnji pregled, tako je sasvim normalno da dođete na terapiju kada primetite da vam je mentalno zdravlje narušeno (ili da postoje naznake za to). 

  • Psihoterapeuti ne pričaju o vama

Psihoterapueti poštuju etički kodeks, a to znači da informacije koje im klijenti govore ne prenose svojim prijateljima, kolegama ili drugim bliskim ljudima. Psihoterapeuti ne razgovaraju o vama u svojim privatnim ili poslovnim razgovorima. Ipak, postoji nekoliko posebnih situacija kada psihoterapeuti informacije koje su dobili na terapiji dele sa drugim stručnim osobama. Ukoliko se psihoterapeut nalazi u edukaciji u obavezi je da supervizira svoj rad sa klijentima. U tom slučaju, identitet klijenata se ne otkriva već se na superviziji postavlja pitanje vezano za dalji psihoterapijski rad. Takođe, ukoliko psihoterapeut primeti da postoji mogućnost da klijent povredi sebe ili druge ljude u obavezi je da o tome izvesti nadležne organe. U svim drugim slučajevima „ono što je izgovoreno na terapiji ostaje na terapiji“.

  • Prekid terapije ne znači da se više nikada ne možete vratiti

Kada ste jednom završili terapijski proces koji ponekad traje nekoliko susreta, a nekada i više meseci, to ne znači da se više nikada ne možete vratiti. Ukoliko se posle deset godina pojavi neko pitanje ili problem kojim biste voleli da se bavite, slobodno možete da se javite svom psihoterapeutu. Jer, dokle god se vaš odabrani psihoterapeut bavi psihoterapijom njegova vrata su otvorena za vaše potrebe.

  • Psihoterapeuti nemaju odgovore na sva pitanja

Psihoterapeuti svakodnevno uče nove stvari.  Oni mnogo toga znaju. Ipak, nemaju odgovore na sva vaša pitanja – niti žele da ih imaju. Jedan od razloga je što veruju da klijenti već poseduju odgovore koji su im potrebni, a oni su tu da ih usmere ka njima.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *