Objavljeno

Naši sugrađani će imati priliku da šestu godinu zaredom prisustvuju nizu predavanja ,,Budi bolji’’ koji realizuje TIM Centar. Predavanje je humanitarnog karaktera. Predavanja su usmerena na vitalne aspekte funkcionisanja na poslu, u partnerskim odnosima, u porodici i prema sebi.

Ciklus nastavljamo 25. aprila predavanjem “Budi bolji partner: Kako se leči partnerski odnos” koje drže dr Jasminka Marković, dečiji psihijatar i sistemski porodični terapeut i dr Jelena Srdanović Maraš, psiholog i sistemski porodični terapeut.

Česte su predrasude da su partnerski odnosi romantični sami po sebi i da ne treba puno da se trudimo i radimo da bi sve funkcionisalo baš kako treba. Istina je da je potreban i trud i rad da bi veza funkcionisala. Nažalost, većina parova se na terapiju javljaju tek kada je napravljena značajna šteta odnosu. Istraživanja ukazuju da se parovi javljaju na terapiju tek šest godina nakon pojave nezadovoljstva u odnosu.

Zablude o tome šta je to partnerska terapija nekada sprečavaju parove da se jave za pomoć na vreme. Neki misle da je partnerska terapija potrebna samo onda kada postoje ozbiljni problemi u odnosu ili na to gledaju kao „poslednju šansu“ u procesu donošenja odluke da prekinu vezu. Neki terapiju vide kao način da „nateraju“ partnera da se promeni jer je problem u njemu/njoj.

Na ovom predavanju daćemo odgovore na sledeća pitanja:

  • Šta je to partnerska terapija?
  • Kako izgleda seansa u partnerskoj terapiji?
  • Kada treba da se javimo na terapiju?
  • Koji su najčešći problemi u vezi koji parove dovode na terapiju?
  • Koliko je vremena potrebno da se veza „izleči“?
  • Koje su osnovne tehnike rada u partnerskoj terapiji?
  • Šta kada drugi partner ne želi da dođe na terapiju?
  • Kakve su posledice disfunkcionalne veze?

Dr Jasminka Marković je dečiji psihijatar i sistemski porodični psihoterapeut. Nosilac je nacionalnog sertifikata za psihoterapiju. Poseduje skoro 20 godina kliničkog iskustva u psihodijagnostici i psihoterapiji dece, adolescenata i porodica.

Dr Jelena Srdanović Maraš je doktor psiholoških nauka i sistemski porodični terapeut. Ima više od deset godina iskustva na poslovima psihološke dijagnostike i psihoterapije na Klinici za psihijatriju, Kliničkog centra Vojvodina. Nosilac je evropskog sertifikata za psihoterapiju.

Čekamo vas 25. aprila od 19h, na novoj adresi Eđšeg – kulturna stanica (Antona Čehova 4, Novi Sad).

BUDI BOLJI, BUDI HUMAN!

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *