Objavljeno

Ko zna sa novcem njemu je lako. Mi drugi, hm… Možda „jedva krpimo kraj s krajem“ ili ako već imamo novac tu je i poriv da ga nekontrolisano trošimo. Bilo kako bilo, poznati su nam finansijski usponi i padovi. Ipak, jedno je sigurno…

Pametna raspodela, srećan novčanik…

…a s našim novčanikom i mi smo srećni, sigurni i mirni. Međutim, šta kada nemamo razvijenu veštinu „pametnog“ odnosa prema novcu? Šta kada sebi iznova ponavljamo (posebno na početku meseca) kako ćemo baš ovaj put početi da štedimo? Šta se desi, pa pokleknemo?

Šta bi bilo kad bi bilo?

Kada bismo u školama imali priliku da naučimo kako da upravljamo finansijama, zaradimo, štedimo… Pored toga, bilo bi sjajno kada bismo učili i pričali o svom mentalnom i emocionalnom zdravlju, kako da ih „pazimo“ i šta da radimo u kriznim situacijama. Baš kao što sada učimo matematiku, jezike, istoriju…

Novac je samo jedan resurs

Vremenom sam pored novca više pažnje obraćala i na druge aspekte života i kako generalno štedimo – prirodne resurse, vodu, struju, zdravlje, svoju energiju… Kao što možemo mnoge druge stvari da štedimo, možemo i sebe. Pitanje je da li znamo da odredimo kada je potrebno i koliko je potrebno sebe da štedimo?

Savremeni način života nas sigurno ne štedi

Za naše mentalno i fizičko zdravlje važno je da vodimo računa kako trošimo svoju energiju. Posebno je važno da obratimo pažnju na aktivnosti u kojima se nekada previše dajemo, čak i kada to nije potrebno. U nastavku sledi nekoliko smernica koje ti mogu u tome pomoći:

  • Mapiraj one aktivnosti posle kojih se osećaš „kao da te voz pregazio“. Razmisli o tome šta ti je bilo posebno izazovno dok si ih obavljao i koliko si svoje energije u to uložio. Razmisli da li je moglo nešto drugačije da se uradi. Šta bi uradio drugačije da si ponovo u istoj situaciji? Šta ćeš promeniti ukoliko se nađeš u sličnoj situaciji?
  • Kalkulator energije. Recimo da svi mi na dnevnom nivou imamo na raspolaganju 100% energije. Kako se ti odnosiš prema njoj? Ako ti je teško da otkriješ, sedam dana zapisuj aktivnosti koje obavljaš tokom dana i koliko proizvoljno energije (izražene u procentima) trošiš na svaku od njih. Na kraju dana saberi procente i proveri da li oni prevazilaze 100%. Ako je to slučaj, proveri da li se osećaš umorno i da li je to možda jedan od uzroka. Pronađi koji je tvoj optimum posle kojeg se osećaš dobro, čak iako tvoj zbir prelazi 100%.
  • Smanji umor, pojačaj odgovornost. Prvenstveno prema sebi. Umor je prvi znak da si potrošio više energije nego što je realno imaš. Ukoliko se to često dešava onda si verovatno u riziku da „oboliš“ od „hroničnog umora“. Pojačaj odgovornost prema sebi. Nauči da postavljaš prioritete i da ih se pridržavaš.
  • Pametna raspodela. U redu je ako neke stvari ostaviš za sutra. Ponekad nije realno da sve što si zamislio možeš da realizuješ u toku jednog dana. Prati sebe. Često pravi kratke pauze. Pametno rasporedi svoju energiju jer je ona tvoj najveći resurs.

Kako je prelepo kada poželiš da ideš na put, a tvoja „kasica prasica“ ti pokrije veći deo troškova koje imaš. Štednja je veoma korisna navika bilo da štedimo novac, sebe, razne druge resurse ili sve to zajedno. Da li ti sebe štediš? Na koji način to radiš? Podeli svoja razmišljanja s nama.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *