Objavljeno

Kada naš organizam postane preopterećen (stresom, nezdravom ishranom, nedostatkom sna…) toksini počinju da se razvijaju u telu i posledično ugrožavaju celokupno zdravlje organizma. U tom slučaju, redovna detoksikacija nam pomaže da se oslobodimo ovog tereta. Odmah nakon buđenja za jutarnji detoks nutricionisti nam predlažu da popijemo toplu limunadu, zeleni čaj, čaj od mente, ceđeni grejpfrut…

„Toksične“ emocije 

Ne možemo pobeći od toksičnih materija koje se neminovno zadržavaju u našem organizmu. Ukoliko ne obraćamo pažnju na redovan detoks pod rizikom smo da narušimo svoje zdravlje. Slično je i s našim mentalnim zdravljem. Ignorisanjem i predugim zadržavanjem nefunkcionalnih, „toksičnih“ emocija pod rizikom smo da narušimo svoje mentalno zdravlje.

Koje su to emocije?

Prema REiKBT psihoterapiji emocije poput depresije, osećanja krivice, povređenosti, stida, anskioznosti su nefunkcionalne emocije. One se smatraju nefunkcionalnima jer blokiraju naše konstruktivno reagovanje i ponašanje. Više o REiKBT psihoterapiji možeš da pročitaš u ovom tekstu.

Emocionalni detoks – od čega početi?

Kao što postoji detoks organizma, tako možemo da razmišljamo i o „emocionalnom detoksu“. U nastavku delim nekoliko smernica.

  • Dobro napravi prioritete. Napravi razliku između svojih očekivanja od sebe i tuđih očekivanja od tebe. Nije isto. Ne može biti isto. Ne dozvoli da bude isto!
  • Emocije su u redu. Bez obzira da li su emocije koje osećaš prijatne ili neprijatne, funkcionalne ili nefunkcionalne, nauči da ih ispoljavaš na adekvatan način. Nemoj da ih „gutaš“ ili ignorišeš. Ako ti je potrebna pomoć u prepoznavanju i ispoljavanju emocija zakaži razgovor sa psihoterapeutom. On će ti pomoći da zajedno osmislite „individualni recept“ za tvoj emocionalni detoks.
  • Trgni se. Da bi održao balans potrebno je da konstantno radiš na otklanjanju onoga što ti je višak i zadržavanju onoga što unapređuje kvalitet tvog života. Ako primetiš da si u ,,pospanom raspoloženju“ koje narušava tvoj balans trgni se iz tog ,,sna“. Seti se da te divne stvari čekaju. Ponekad na samo korak od tebe. Pokreni se!
  • Olakšaj svoj put. Ne mora sve da ide težim i komplikovanim putem. Toliko je prilika kada možeš da svoj put učiniš jednostavnijim. Pitanje je da li si svestan trenutka kada možeš da odlučiš kojim putem ćeš krenuti? Ako nisi, vežbaj da ih prepoznaješ i kada god možeš izaberi ono što ti je lakše.
  • Kreći se među ljudima koji ti prijaju. Naše vreme na ovoj planeti je ograničeno zato je luksuz trošiti ga na ljude koji nam ne odgovaraju. Budi što više u društvu onih koji te pokreću i inspirišu na promenu. Pored takvih ljudi se osećaš vredno i ispunjeno. Posveti se odnosu koji gradiš i imaš s njima.
  • Sreću sam krojiš. Zvuči kao floskula, ali da li zaista to znaš? Kada si poslednji put uradio nešto što te raduje? Ako nisi dugo, kada planiraš? Ako jesi, kada ćeš ponoviti? Obraduj sebe. Svakodnevno.

Nauči kako da olakšaš svoj put. Razvijaj kod sebe pozitivan stav. Aktiviraj se u očuvanju svog fizičkog i mentalnog zdravlja. Redovno koristi detoks – telesni i emocionalni. Gradi svoj put do autentičnosti. Uz malo dobro volje i strpljenja nije teško.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *