Objavljeno

Već neko vreme se dogovaraš sa svojim društvom da odete na piće. Napokon ste se uskladili i dolazite u vaš omiljeni kafić. Niste se videli već dugo i pred vama je dosta tema za razgovor. Poručili ste piće i priča je spontano krenula.

Međutim, s vremena na vreme, neko pogleda notifikacije na svom telefonu i onda nastavlja započeti razgovor. Najednom, primećuješ tišinu. Svi za stolom su zauzeti gledanjem u svoje telefone umesto na razgovor, uključujući i tebe. Da li ti je poznata ova situacija?

Kako ponovo da „oživiš“ vaš razgovor?

Bilo da si i sam radoznao, pa često proveravaš novosti na društvenim mrežama dok si u društvu ili to neko drugi radi dok je s tobom, seti se da će sve te informacije biti na istom mestu i kada se vaš susret završi. Ponekad se čini da je teško ponovo započeti razgovor nakon što je „energija pala“, bilo u pomenutoj ili nekoj drugoj situaciji, ali pre nego što odustaneš mogao bi da probaš i sledeće:

  1. Prokomentariši nešto zanimljivo što si pročitao. Sa svojim sagovornicima podeli neku zanimljivu informaciju, podeli video koji si pogledao, pozovi ih da prodiskutujete značenje citata koji ti je „zapao za oko“. Pozovi i njih da podele nešto zanimljivo što su videli ili pročitali.
  2. Zamoli ih da odlože svoje telefone. Takođe, budi primer i svoj telefon stavi u džep ili torbu. Iskoristite preostalo vreme bez telefona, pa bilo to i poslednjih 10 minuta pre nego što svako krene na svoju stranu.
  3. Toleriši tišinu. Čak i ako se na trenutak desi da nemate temu o kojoj biste pričali, istoleriši tišinu. Ona je jedna od najefikasnijih strategija za komunikaciju, posebno ako nekoga želiš da postakneš da podeli više informacija. Takođe, ovo je prilika kada će i „oni tiši“ moći da pokrenu razgovor jer će imati više prostora i osećaj da neko zaista želi da ih čuje.
  4. Budi otvoren za povratnu informaciju. Povratna informacija, posebno negativna, je izuzetno značajna kako za one s kojima je deliš, tako i za tebe lično. Aktivno slušaj šta drugi ljudi imaju da ti kažu. To je odlična prilika da prepoznaš tačke za tvoj dalji razvoj i napredak.
  5. Pokaži entuzijazam. Jedan od načina da održiš komunikaciju i podstakneš nekoga na razgovor je da pokažeš svoju iskrenu zainteresovanost za ono o čemu ta osoba priča. Retko ko bi želeo da razgovara s tobom ako često uzdišeš, prevrćeš očima ili na druge načine pokazuješ dosadu i da si nestrpljiv. U krajnjem slučaju, razmisli da li bi tebi bilo prijatno da nastaviš razgovor ako je neverbalna komunikacija tvog sagovornika takva kao da jedva čeka da završiš.
  6. Humor je uvek dobra ideja. Ipak, budi vrlo pažljiv kada ga koristiš da ne bi nekoga povredio sa šalama koje prelaze tuđe granice. Takođe, posebno obrati pažnju na svoje šale ako inače ne važiš za „šaljivog tipa“. Ukoliko je to slučaj, nemoj da brineš. Postoji mnogo drugih načina na koje možeš da pokreneš razgovor i održiš njegovu dinamiku. S druge strane, ako ti je humor prirodan, iskoristi ga u skladu sa situacijom u kojoj se nalaziš. Svi vole da se smeju, a smeh može poboljšati opšte raspoloženje razgovora.
  7. Iskrenost nikada ne izlazi iz mode. Nedostatak iskrenosti je jedna od najvećih prepreka u komunikaciji, ali je ujedno i jedna koju je najlakše prevazići. Efikasna komunikacija se u velikoj meri zasniva na poverenju. Potrebno je da veruješ osobi preko puta da bi mogao da podeliš tačne informacije na jednostavan i razumljiv način. Ako osetiš potrebu da slažeš svog sagovornika, napravi korak unazad i na trenutak se skloni iz te situacije. Pronađi razlog zašto ne možeš da budeš iskren i kako bi neiskrenost delovala na vaš odnos. Tek onda odluči kako ćeš reagovati.

Gotovo da nam nijedna druga veština nije toliko potrebna kao konstruktivna i efikasna komunikacija. Iako svakodnevno komuniciramo, uvek postoji nešto što još možemo da naučimo. S tobom sam podelila nekoliko načina na koje možeš da „oživiš“ razgovor koji vodiš. Verujem da u ovakvim situacijama i sam već koristiš neke dobre strategije. Podeli u komentaru na koji način ti to radiš.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *