Objavljeno

Hvataš sebe kako ti je ruka stalno u činiji sa slatkišima. Primetiš da te pantalone zatežu i da je sada već potrebno da kupiš udobnije. Ono što vidiš uopšte ti se ne sviđa, ali u tom trenutku pomisliš „Još samo ova čokoladica i neću više“. Nešto kasnije, pored sebe pronalaziš nekoliko omota tih istih čokoladica. Vreme je da središ svoj životni prostor, ali tek si stigao sa posla i osećaš se umorno. Umiruješ sebe sa „ubedljivim“ i kratkim „Sutra ću“! Opravdanja, opravdanja

Koji su tvoji omiljeni izgovori?

Da li sebe zaustavljaš ramišljanjem da nisi dovoljno dobar, nemaš dovoljno novca ili vremena, da se nećeš snaći u nepoznatim situacijama? Koji su tvoji omiljeni izgovori? Retko šta tako ubedljivo može umanjiti tvoj potencijal i dostizanje uspeha od izgovora kojima opravdavaš svoje nepokretanje na akciju i promenu. Normalno je da strahujemo od onoga što nam je nepoznato. Upravo zbog tog straha pronalazimo veoma ubedljive i kreativne izgovore koji će nas vratiti u našu udobnu i sigurnu zonu komfora.

Normalna reakcija na neprijatne situacije

U većoj ili manjoj meri, svako od nas se plaši grešaka, neuspeha, promašaja. Zato i pronalazimo razne izgovore kojima ćemo se „zaštiti“ od neprijatnih situacija. Međutim, postoji razlika između onih koji ih uspešno prevazilaze i onih koji njima opravdavaju lični neuspeh. Razlika je u tome što uspešni ljudi izgovore posmatraju samo kao mentalne prepreke koje ih zaustavljaju na putu do cilja i onoga što žele da postignu, a ne kao realne prepreke. Svojim izgovorima ne daju toliki značaj, niti mogućnost da ih dugo drže u strahu. Preuzeli su odgovornost za svoj lični razvoj, što podrazumeva i distanciran odnos prema izgovorima.

Zato, preuzmi odgovornost za sopstvene akcije!

U tome ti mogu pomoći i sledeći saveti:

  1. Nema više izgovora

Zamisli koji san već duže vreme priželjkuješ, a koji uspešno odlažeš svojim izgovorima. Podeli papir na dva dela i na jednom delu zapiši te izgovore. Bilo da je to „nemam dovoljno novca“, „nemam dovoljno podrške“ ili „neću da se izblamiram“, sve ih zapiši. Na drugom delu papira, pored svakog od tih izgovora, zapiši što više ohrabrujućih razloga zašto te baš taj izgovor više neće sputavati u tvojoj nameri. Obećaj sebi da više nećeš tražiti izgovore!

  1. Šta je ono što želiš?

Pre nego što ostvariš svoj san, važno je da znaš šta tačno želiš da ostvariš. Na koga će imati uticaja to što radiš? Kakvu promenu želiš da postigneš? U odnosu na trenutnu situaciju koju razliku želiš da vidiš? Kakve odnose želiš da izgradiš? Nemoj prestati da tragaš za odgovorima sve dok ti ne bude kristalno jasno šta je ono što zaista želiš. Tek se onda usmeri na konkretne korake koji su ti potrebni da svoj san pretvoriš u stvarnost.

  1. Usmeri se na ono što je moguće!

Pored izgovora, ono što dodatno može da te sputava u razvoju punog potencijala jesu i tvoje obeshrabrujuće misli i uverenja. To su najčešće uverenja koja se odnose na to kako nešto ne možeš da uradiš, šta je nemoguće u odnosu na vreme kojim raspolažeš, koji resursi su ti dostupni itd. Ponekad je za uspeh potrebno da prepoznaš ovakva i slična uverenja i da radiš na njihovom osporavanju. Takođe, važno je da prepoznaš svoje snage i šta je ono što već dobro radiš kako bi to mogao da primeniš i u situacijama u kojima se sabotiraš.

Ako su te izgovori do sada zaustavljali na putu do željenog cilja, donesi odluku da je tome došao kraj. Ne dozvoli da oni unište tvoje snove. Ne dozvoli svom strahu da te „drži“ na jednom mestu, dok nove i bolje prilike prolaze pored tebe. Prestani da varaš sebe. Nemaš izgovor!

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *