Objavljeno

Koliko puta si pred kraj godine sebi rekao nešto poput: „Od januara redovno idem u teretanu“, „U novom kvartalu ću tražiti povišicu“, „Možda je ovo godina u kojoj ću pronaći srodnu dušu“ i slično? Novogodišnji ciljevi nam pomažu da vidimo kako bismo voleli da nam izgleda „novi“ život. Ipak, koliko god da nas novogodišnji ciljevi inspirišu da „nešto zaista promenimo“ nije retko da na kraju godine većinu njih ne ostvarimo.

Na početku

Usmeri se na ključne aspekte tvog života: zdravlje, partnerski odnos, usavršavanje i znanje, putovanja ili tvoj odnos s drugima. Za svaki od ovih aspekata života postavi cilj koji bi želeo da ostvariš. Svaki cilj zapiši i odredi rok do kada ćeš ga ostvariti. Potrudi se da ti on svakodnevno bude „pri ruci“. Pronađi mesto gde ćeš imati priliku da ga vidiš i podsetiš se na šta je potrebno da se fokusiraš. Samo pazi da jedan cilj ne isključuje druge. Na primer, ne može ti jedan cilj biti da tražiš povišicu, a drugi cilj da par meseci odmaraš i putuješ. Može, ali je mala verovatnoća da ćeš uspeti da ostvariš oba cilja istovremeno, zar ne!

Mapa tvog cilja

Kada putuješ na duže relacije dobro je da imaš mapu. Tako je isto i sa ciljevima. Stoga, definiši plan za svaki cilj i zapiši dve najvažnije akcije koje je potrebno da preduzmeš kako bi ga ostvario. Pronađi odgovor na pitanje „zašto“ ti je taj cilj bitan. Upravo je odgovor na to pitanje tvoj „unutrašnji motivator“ koji će ti pomoći da ga zaista i ostvariš. Takođe, ako se desi da posustaneš, to „zašto“ će biti tvoj kompas koji će ti pokazati pravi smer.

Podešavanje kompasa

Koliko god da je destinacija privlačna i lepa, važno je obratiti pažnju i na sam put. Zato kada definišeš cilj razmisli i o sledećim pitanjima:

  • Da li me ovaj cilj motiviše da ga ostvarim, uprkos njegovoj težini?
  • Da li sam sebi na putu do tog cilja obezbedio dovoljno izazovne nagrade?
  • Da li mogu da napravim dnevni ili nedeljni plan kojeg ću se pridržavati kako bih ostvario cilj?
  • Kako ću meriti svoj napredak ka cilju?
  • Ukoliko i ne ostvarim cilj, da li će ono što ću dobiti na putu do njega biti dovoljno vredno?

Ako su tvoji odgovori na ova pitanja potvrdni, onda si na dobrom putu da svoj cilj i ostvariš. Ipak, neka ti najvažniji ciljevi budu usmereni na razmenu ljubavi, život po sopstvenim vrednostima i zahvalnost za ono što imaš. Na kraju, ne zaboravi da su ciljevi vredni samo onoliko koliko mogu da obogate naše živote i živote ljudi oko nas.

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *