Objavljeno

Decembar je. Vreme kada prirodno želimo da usporimo. Tromiji smo i pospaniji nego inače. Treba nam više energije da se pokrenemo na neke uobičajene stvari. Srećom, praznična euforija nas pokreće, čak i kada bismo se najradije ušuškali u toplo ćebe i uživali u omiljenom napitku.

Decembar je. Vreme kada su blogovi puni tekstova na temu nove godine, odluka, ciljeva, promena… To  novo asocira na nešto sveže, neiskorišćeno, puno mogućnosti. To novo je kao prazan papir… i naša šansa da nešto drugačije „ispišemo“ na njemu. Međutim, ovo nije tekst o tome.

Bliži nam se okrugla 2020. godina koja me asocira na zaokruživanje. Stoga, pre nego što napravimo spisak novih odluka i planova, pomislila sam da bilo korisno da sumiramo godinu koja je iza nas. Na ovaj način će nam biti lakše da vidimo sa čim smo (ne)zadovoljni, gde smo grešili i šta bismo voleli da bude drugačije.

Kako to možete da uradite?

Kao i obično, podeliću s vama nekoliko predloga kako to možete da uradite:

  • Prođite kroz kalendar. Ako imate svoj godišnji planer ili vodite dnevnik prođite kroz aktivnosti koje ste obavljali i značajne događaje koji su se desili tokom godine. Polako, detaljno, posvećeno. Nije neophodno da celu godinu prođete odjednom, posebno ako vam je iz bilo kojeg razloga teško ili nemate toliko vremena za ovu aktivnost. Važno je da započnete i da, na primer, pogledate prvih šest meseci, a potom da se vratite i na preostalih šest. Ukoliko niste imali planer ili dnevnik, onda možete da se prisetite važnih događaja koji su se desili u januaru, februaru, martu itd. U oba slučaja, zapišite svoja zapažanja koja se odnose na svaki pojedinačni mesec.
  • Sa čime ste zadovoljni? Kada ste ukratko sumirali važne aktivnosti i događaje za svaki protekli mesec, zapitajte se sa čime ste zadovoljni. Zapišite odgovore. Razmislite i o tome kako biste sebe pohvalili i/ili nagradili za ono što ste uradili, a što vas ispunjava i čini zadovoljnima.
  • Sa čime niste zadovoljni? Kada pronađete odgovore na ovo pitanje, zapišite i njih. Potom se zapitajte šta ste u toj situaciji mogli drugačije da uradite; kako ste mogli drugačije da se ponašate; na koga ste mogli da se oslonite, a niste? Odgovori na ova pitanja imaju za cilj da nam pomognu da osvestimo gde smo pogrešili, kako bismo drugačije mogli da reagujemo ako se nađemo u sličnoj situaciji, ali i da bolje razmislimo o podršci koju bismo mogli da imamo.
  • Važni aspekti života. Razmislite i o sledećim pitanjima: Koji aspekti vašeg života su vam važni? Na šta posebno obraćate pažnju? Da li ste tokom protekle godine neke od njih zapostavili? Ako jeste, šta je doprinelo tome? Da li su to stvari koje su pod vašom kontrolom ili nisu? Ako su pod vašom kontrolom, šta vas je sprečilo da se tom aspektu svog života više posvetite?
  • Sumirajte godinu. Nakon promišljanja i zapisivanja odgovora na prethodna pitanja u jednoj, dve rečenice sumirajte svaki mesec. Možete uključiti i kratak plan šta biste u budućnosti radili drugačije. Zapitajte se „Kako bih u dve rečenice sumirao januar mesec?“ Evo predloga kako to možete da uradite – u januaru sam… zadovoljan sam… nisam zadovoljan… zato ću… Na primer: „U januaru sam bila veoma aktivna i zadovoljna sam svojim rezultatima. Nisam zadovoljna koliko vremena sam posvetila stvarima koje su mi važne, zato ću raspored prilagoditi tako da mogu i njima da se bavim.“
Novi krug počinje tamo gde se stari završava

Zapravo, počinje 1. januara. Ali, pre nego što se „zavrti“ zastanite i sumirajte šta se dešavalo u prethodnoj godini. Pre novog plana, osvrnite se na to koliko ste ostvarili prethodne. Pre nove odluke, razmislite šta se desilo sa onima od ranije. Pre novog cilja, neka vam cilj bude zaokruživanje jednog životnog procesa koji je stao u prethodnih 365 dana. Zatvorite započeti krug… i rasterećeno krenite u novi. 🙂

Napišite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *